לעטלף יחסי ציבור גרועים ביותר, בהיסטוריה של האומנות יש להם דימויים מפוקפקים של מפלצות , הם מככבים בסרטי אקשיין כגון דרקולה ובטמן ושם קיבלו גם דימויי של ערפדים.
רק כאשר מכירים אותם מבינים שהם לא תוקפנים. וכל סיטגמת הערפדים מגיעה משלושה מינים מתוך יותר מאלף מינים בעולם , שהם חיים בדרום אמריקה , שאכן ניזונים מדם אחר אך היונק הננשך אינו מרגיש בפעולה כי ברוקם יש חומר מאלחש.
העטלפים אינם תוקפים בני אדם ואנו כל כך זקוקים להם כדי לשמור על המערכת האקולגית.
החוש השישי
מה שמאד ייחודי לעטלפים הוא החוש השישי – חוש הסונר.
העטלף משדר קול ומקבל הד חזרה. במוח ששוקל בערך גרם הוא יכול לפענח שההד שחוזר הוא עש ולא עלה, הוא יכול לעקוב אחרי העש גם כשהוא בתוך צמחיה ומאחורי עלים, לתפוס אותו ולאכול. על פי ההד הוא קובע את מרחקו מהעש בדיוק של מ"מ. זו משימה שאף מכונה אנושית עוד לא יכולה לבצע. העטלף עושה זאת בצורה מושלמת.
ליד עטלף לא נשמע את הקולות שהוא מוציא כדי לאתר את הטרף כי הם משודרים בתדרים גבוהים שאוזן אנוש לא יכולה לשמוע כמו גלי אולטרסאונד. בעזרתם הוא יכול לזהות עצמים יותר קטנים עד עובי חוט או קוריי עכביש בגודל 0.3 מ"מ. בניגוד לראיה שלנו שרואה רק את השורה הראשונה , סונר רואה פנימה ומאחורי עצמים.
אפשר לומר " שהעטלף הוא גרסה טבעית לכיפת ברזל" - באמצעות הסונר הוא יכול לתפוס יתוש בקוטר 1 מ"מ תוך כדי תעופה בנתיב לא ידוע מראש, הוא יכול לשלות דג מהמים תוך כדי תעופה ואפילו לזהות רשת קורי עכביש , ללכוד את היתוש מבלי להילכד ברשת . אבל מה שעד היום לא מצליחים להבין - איך יכולים אלפי עטלפים לעוף יחד כשכולם משדרים בתדרים מאד גבוהים ולא להתקל אחד בשני .
אבל לעטלף לא תמיד הולך מושלם כי גם לחלק מהנטרפים שלו יש יכולת לשדר קולות והם מצליחים להפריע לתדרים של העטלף וככה מצליחים לפעמים להתחמק ממנו.
במחקר מנסים ללמד יצורים שאין להם סונר , להשתמש בסונר: לוקחים חולדות שרגילות לחיות במנהרות חשוכות, מרכיבים להם על הראש סונר יחד עם מכשיר MRI שסורק להם את המוח, וככה מנסים לפתח כובע סונר. כובע שיכול לעזור לעיוורים או אנשים שמאבדים זמנית את הראיה כגון : כבאי מכבי אש בתוך מקום מכוסה עשן .
GPS
לעטלפים יש מערכת GPS מאד מפותחת. סונר פועל במערכת של מטרים בודדים וכדי לנווט בתעופה הם משתמשים בחוש הראיה . ומתקיים גם מחקר על אופן פעולתו על ידי מכשיר מיוחד של GPS במשקל 3 גרם שמולבש עליהם ועוקב. עטלף יכול לטוס בקו ישר עד 30 ק"מ לעץ מסוים ולחזור על כך שוב ושוב בלי לטעות בניווט.
חיי הקהילה
עטלפים חיים בקהילות , יש להם "ערים" של אלפי עטלפים. הם מנהלים חיי קהילה ענפים, הם מתגוששים בינהם , מדברים בינהם, וישנים "כפיות" צפופים אחד ליד השני.
יש גם כאלה הרפתקנים שיוצאים לבקר בקהילות אחרות , בעיר או בכפר ויחזרו אחר כך לקהילתם.
ולמה אנו כל כך צריכים אותם בעולמינו?
הדברה ביולוגית – עטלפי חרקים ניזונים מחרקים שונים שמזיקים לגידולים החקלאיים ולמעשה הם שיכולים להחליף את חומרי הדברה שאינם ידידותיים לסביבה וכך לצמצם שימוש ברעלים.
עטלפי פירות אוכלים רק פירות בשלים ובכך מקטינים את הסיכוי לרבית זבוב הפירות
הפצת זרעים – עטלפי פירות מפיצים זרעים באופן יעיל ומהיר ואלה מהם שניזונים גם מצוף עוזרים בתהליך האבקה
מחקר – העטלף הוא יונק מאריך חיים , כמו כן מערכת הסונר והניווט,הזיכרון מרחבי, והתפיסה המרחבית שלהם,, עוזרים למחקרים ופיתוח.
אז אנא - פעם הבאה שאתם פוגשים עטלף – חייכו אליו 😊
Comments